Regisseurs bloemencorso roepen ‘Alles-voor-Stoeten-beurs’ in het leven BLANKENBERGE – Op zaterdag 3 en zondag 4 juni staat er een unieke nieuwigheid op de agenda voor de bezige bij. In de loods van North Sea Boating op de Wenduinse Steenweg trekken vader en zoon Jan en Hans Vanquathem een beurs op met alles wat bij het organiseren van een stoet komt kijken.

De voorbereidingen van de traditionele bloemencorso rond dieren eind augustus is op volle gang. Voor het vijftiende jaar op rij staan Jan (65) en Hans Vanquathem (38) in voor de regie van de stoet. Jan is al sinds zijn 16 omringd door het corsogebeuren. Bijgevolg kreeg ook Hans de microbe te pakken. De carnavalist maakte ontwerpen voor verenigingen en was een van de drijvende krachten van het kortstondig maar succesvol bestaan van De Frisse Jongens. “In het verleden hebben we tot drie keer toe een carversweekend georganiseerd. Daar spitsten we ons toe op workshops maar uit onze evaluatie bleek dat bezoekers niet altijd alle gewenste workshops konden bijwonen door de duur van sommige initiaties. Daarom trekken we het register verder open naar een beurs waar bezoekers kunnen proeven van verschillende aspecten binnen het gebeuren”, legt Jan uit.

Budget

In de loop der jaren hebben de twee tal van contacten weten te leggen. Denk maar aan de regio’s Aalst, Dendermonde en Zundert (Nederland). Een dertigtal standhouders uit verschillende regio’s werden warm gemaakt om alles over hun vakgebied te vertellen. “Je hoeft niet actief te zijn binnen het bloemencorso om je er welkom te voelen. Ook wie een passie heeft voor carnaval of reuzen heten we van harte welkom”, verduidelijkt Hans. “Het oprichten van een vzw, schmink van airbrush tot bodypainting, de veiligheidsaspecten, constructies vormen, figuren snijden zijn maar een kleine greep uit wat we te bieden hebben.”

Blankenberge heeft met de vissersstoet, de carnavalsstoet en de bloemencorso onroerend erfgoed in handen. Ook met de halloweenparade wil de stad zich verder profileren als stoetenstad. “Daar werken we graag aan mee. Als het stadsbestuur hierop wil verder bouwen, zijn er wel grotere budgetten nodig”, vindt het duo.

Gaststad

Het bloemencorso verloor echter begin dit jaar haar enige corsovereniging uit eigen stad: de Strandblomme. “Voor ons is het geen must om dit in Blankenberge te laten doorgaan. Voor ons is het wel een gemak om zo dicht bij huis te zijn en we kunnen de locatie tegen een kleine vergoeding gebruiken”, zegt Jan. “Jaarlijks een gaststad selecteren, is misschien wel op te nemen in de denkpiste.”

De organisatie wordt ondersteund door de Confrérie van de Leute en de stad. Zowel op zaterdag als zondag is de beurs gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur. (JW)