Door de aanleg van de Jozef van Bogaertstraat, de Prins Kouterstraat, de Emmanuel Hielstraat en de Weggevoerdenstraat ontstond rond 1950 een nieuwe buurt in Sint-Gillis Dendermonde. 

Het gemeentebestuur besloot daarop deze nieuwe wijk, en de andere wijken en buurtgemeenschappen in Dendermonde, dichter bij elkaar te brengen. In dezelfde periode richtte burgemeester Paul Hendrickx een Gemeentelijk Comité voor Lichamelijke Opvoeding, Sport en Ontspanning op. Dit Comité kreeg meteen de kans om de samenwerking tussen de wijken en buurten te stimuleren. Om dat te bereiken organiseerde het Comité in 1951 een bloemencorso. De eerste editie kon reeds op erg veel publieke belangstelling rekenen. Daarom werd besloten de parade jaarlijks te herhalen. 

Vandaag de dag bestaat het corso nog steeds en is het een bijzonder evenement dat jaarlijks veel kijklustige naar Sint-Gillis Dendermonde brengt op de eerste zondag van september. In de loop der jaren evolueerde de corso. Zo waren de praalwagens in de beginjaren vrij eenvoudig opgebouwd. Later evolueerden deze wagens naar spectaculaire creaties waarin bloemen, patronen en beelden verwerkt werden. Voor de bekleding van alle wagens worden 750.000 dahlia’s gebruikt. De verschillende gemeenschappen van wagenbouwers die aan het corso deelnemen, zijn uitgegroeid tot verenigingen en buurten in Dendermonde. Het corso heeft tegenwoordig elk jaar een centraal thema, dat door alle groepen op een eigen manier wordt ingevuld. Naast de bloemenwagens stappen er ook dansgroepen en showbands mee in de stoet. Aan de bloemenstoet zijn bovendien prijzen verbonden.

Sinds 2004 kennen de Dendermondse handelaars de Prijs van het Handelscentrum toe aan de bloemenwagen die volgens hen de mooiste is.

In 2005 werd ook de Prijs van de Wagenbouwers ingevoerd door Frankie Van Beveren, waarmee de deelnemers het werk van hun collega’s bekronen.

Onder impuls van Frankie Van Beveren werd in 2005 het kindercorso opgestart en in 2009 het jeugdcorso. Bij de categorie Jeugdwagens wordt ook een prijs uitgereikt door de jury.

In 2010 tot en met 2016 waren de praalwagens nog op maandagmorgen te bewonderen op de Grote Markt tijdens de wekelijkse markt.

Vanaf 2017 staan de corsowagens nog op de Potiaulaan tot ca. 14 h30