Hét bevrijdingsfeest voor verenigingen, inwoners, handelaars en bezoekers.
Dat moet de Bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde op zondag 5 september worden. Het wordt het grootste evenement sinds lang in deze regio. “Het corsocomité en de wagenbouwers zijn er alvast klaar voor”, klinkt het enthousiast.
Vorig jaar moest de Bloemencorso nog uitgesteld worden door de coronacrisis en ook dit jaar was het lang koffiedik kijken of de zeventigste jubileumeditie wel zou kunnen doorgaan. Een paar maanden geleden hakte het Corsocomité echter de knoop door: “We gaan er voor, de Bloemenstoet gaat dit jaar door”, klonk het vastberaden. Sindsdien lopen de voorbereidingen op kruissnelheid en zijn wagenbouwers verwoed aan het bouwen aan hun praalwagens. In het park aan de Vijfde Januaristraat kregen geïnteresseerden nu de eerste tips van de sluier opgelicht over hoe de corso er dit jaar zal gaan uitzien.
Thema dit jaar is ‘Wat een dag’ en dat betekent feest op alle bloemenwagens, want de groepen kozen elk een feestelijke dag om vorm te geven in tienduizenden dahlia’s. “Acht corsogroepen zullen zich op de eerste zondag van september aandienen en belichten onder andere Kerstmis, verjaardagen, de eerste maanlanding en valentijn”, zegt woordvoerder van het Corsocomité Frankie Van Beveren. “Expressivo zal de stoet openen met een bijzondere themawagen rond zeventig jaar corso.”

Geen extra maatregelen
Het comit  maakt zich sterk dat de Bloemencorso zal kunnen plaatsvinden zoals mensen dat al jaren gewend zijn. “De stoet trekt door de straten van Sint-Gillis en de apotheose is voorzien aan de kerk”, zegt voorzitter Dieter Mannaert. “Normaal gezien zijn er geen extra maatregelen, maar afhankelijk van wat het Overlegcomité nog beslist kan het zijn dat we wel nog wat gebieden gaan afbakenen waar we zullen werken met een Covid Safe Pas om vrijuit te kunnen feesten.”

Blijven in geloven
Er heerst momenteel vooral opgewektheid dat de stoet na een jaar pauze weer kan plaatsvinden. “Dat de corso er komt, is in de eerste plaats de verdienste van de vele corsogroepen”, zegt Mannaert. “De wagenbouwers zijn er blijven in geloven en lieten de moed niet zakken. Daardoor zullen we ook nu een prachtige stoet hebben en een echt feest voor velen. Nog meer dan vroeger is de corso de bindende factor in Sint-Gillis. Het is een lokaal gedragen evenement met een grote uitstraling. Zondag 5 september wordt het bevrijdingsfeest van Sint-Gillis.”
Het wordt overigens ook uitkijken naar de Kindercorso, waar het comité dit jaar extra wil op inzetten. “Het is immers belangrijk ook de jonge generatie aan te spreken, want die kinderen zijn onze wissel op de toekomst”, zegt Van Beveren. “25 wagentjes zullen te zien zijn. Daar zijn vijftig kinderen bij betrokken, die deze wagens vanaf zaterdagochtend beginnen te bebloemen en er vervolgens op zondag mee in de stoet verschijnen.”
De Bloemencorso op zondag 5 september start om 14 uur. Er vinden die dag ook een rommelmarkt, een braderie en een foodtruckfestival plaats. Aan verschillende
horecazaken zijn bars en optredens voorzien.