In september komt het bloemencorso mogelijk dahlia’s te kort, omdat er vijf stoeten samenvallen. Daarom doet het comité een oproep naar een veld, weide of andere lap grond dat het wil huren om zelf bloemen te kweken.

Vorig jaar waren er in Sint-Gillis 850.000 dahlia’s nodig om alle wagens van de groepen en het kinder- en jeugdcorso te bebloemen. Nu dreigen er te weinig beschikbaar te zijn in september. “Eens in de zeven jaar vallen er vier corso’s in Nederland en Duitsland samen met het onze”, legt Dieter Mannaert, voorzitter van het corsocomité uit. “En dat betekent dat er niet genoeg bloemen voor onze groepen zullen zijn. We willen vooruitdenken en daarom zijn we op zoek naar een stuk grond, een veld of een weide om daar onze eigen bloemen op te kweken.”

Droogte

Twee groepen deden dat al in het verleden. Corsogroep Wonderland had vorig jaar af te rekenen met de gevolgen van de droogte waardoor het grootste deel van de oogst verloren ging. “Zij hadden een veld in Lebbeke, maar dat kan niet meer gebruikt worden. Waar we naar op zoek zijn, is een stuk dat met de tractor kan bewerkt worden. Want we verwachten een groei, zodat we op de eerste zondag van september meer dan een miljoen dahlia’s nodig zullen hebben”, gaat Mannaert verder.

Corsogroep Blozen bewerkt een veld naast de kerk van Lutterzele, goed voor 80.000 bloemen. Maar er zijn er meer dan tien keer zoveel nodig. “De groepen zijn bereid om mee te helpen bij het kweken van de dahlia’s, alleen zijn we nog op zoek naar een plek om dat te doen. Braakliggende grond of een stuk bouwgrond waar nog niet meteen een huis op komt, het kan allemaal dienen. We zijn op zoek naar minstens 100 vierkante meter. In april worden de bloembollen in de grond gestopt, zodat ze na de zomer voldoende knoppen opleveren die met klemmetjes op de wagens gestoken worden. We hopen dat er meerdere opties komen, zodat we bij de groepen kunnen nagaan wie waar een stuk wil bewerken.”

Mensen die een lap grond ter beschikking hebben en het door het corsocomité willen laten gebruiken, kunnen mailen naar comité@bloemencorso.be.

Stef Van Overstraeten