De volgende Bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde moet een grote filmset worden. Met het thema ‘Flowers, Camera, Action!’ koos regisseur Bram Buytaert voor een stoet vol filmtoppers. Hij roept de wagenbouwers ook op om de uitdaging aan te gaan voor acteerwerk en figuratie op en rond de bloemenwagens.

Het is intussen traditie dat de wagenbouwers en medewerkers van de jaarlijkse bloemencorso in Sint-Gillis tegen het einde van het jaar het nieuwe thema voor de stoet te horen krijgen. De 67ste corso ligt ondertussen al een paar maanden in de herinnering. “We blikken daar met grote tevredenheid op terug. Het gebeuren was een succes en mocht opnieuw grote belangstelling genieten”, zegt voorzitter Dieter Mannaert. “We hopen dat de 68ste editie volgend jaar op evenveel interesse en enthousiasme mag rekenen.”

Als het van regisseur Bram Buytaert afhangt, wordt de volgende bloemencorso weer iets bijzonders, met de lat opnieuw een stukje hoger dan voorgaande jaren. Hij koos daarvoor voor een thema rond filmtoppers. “Met ‘Flowers, Camera, Action!’ moet onze corso één grote filmset worden en zo door de straten van Sint-Gillis rijden”, zegt hij. “Het is aan elke groep wagenbouwers om elk één van de beste films aller tijden uit de kiezen. De keuze van het genre is vrij, van thrillers over komedie tot actiefilms of drama’s. Teken- en animatiefilms houden we exclusief voor de kinder- en jeugdcorso.”

De regisseur heeft overigens nog een bijzondere extra oproep voor de wagenbouwers dit jaar. “Ik daag iedereen uit het publiek te verbazen en daarom ook voor wat acteerwerk te zorgen”, zegt hij.

Passende muziek

“Dit is iets wat niet zomaar bij elk onderwerp past, maar dit thema rond film heeft hier nood aan. Passende kwalitatieve figuratie is doorgaans een meerwaarde voor de stoet. Dus de wagenbouwers mogen hun creativiteit boven halen om hun gekozen filmscène kracht bij te zetten met figuratie of acteerwerk op en rond de wagen. Denk daar nog herkenbare filmmuziek bij en je krijgt een prachtige vertoning voor de duizenden toeschouwers die traditiegetrouw naar de corso komen kijken.”

Voorzitter Mannaert en regisseur Buytaert geloven alvast in het kunnen van de wagenbouwers. Ook wat de uitwerking en bebloeming van de wagens zelf betreft. “Elke stoet ligt de lat wat hoger. De wagens worden steeds complexer van structuur en vorm”, zegt Buytaert. “Maar een noodzaak voor een mooi resultaat is dat niet altijd. Voor de volgende editie zien we heel graag combinaties van 2D en 3D. Wagenbouwers kunnen perfect vlakke tekeningen combineren met 3D-figuren.”

“We mogen dan wel één van de kleinste bloemencorso’s in de lage landen zijn, Sint-Gillis staat wel tot ver buiten de grenzen bekend voor de kwaliteit die hier elke keer geleverd wordt”, zegt Mannaert. “Onze wagenbouwers staan bekend voor het fijnste knipwerk en tekeningen in dahlia-bloemen. Dit zal ook in dit filmthema naar voor kunnen komen, met mooie portretten van acteurs, filmaffiches of schilderijen van filmscènes.”

Voor de wagenbouwers is nu het officiële startschot gegeven voor de voorbereidingen van de volgende Bloemencorso. Het aftellen kan opnieuw beginnen.

NELE DOOMS