Meer dan een miljoen bloemen hebben alle wagenbouwers samen gebruikt om hun ‘filmtoppers’ tot leven te brengen. De duizenden toeschouwers langs het parcours van het bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde zagen dat het goed was.

Eerst kregen de toeschouwers de kinderwagens en de vier jeugdwagens van Boonwijkvrienden, Blozen Jeugd, Krammekes en KSA te zien. Zij haalden de mosterd bij Jurassic Park, De Minions en Planet of the Apes.

Daarna volgden negen grote wagens. Baasrode Bloemt reed met Wicky De Viking niet mee in competitie. De anderen deden wel mee om de prijzen. Zo toonde KWB Mary Poppins en Otterstraat The Fast and the Furious. Wonderland haalde King Kong naar Sint-Gillis. “We wilden het gevecht tussen de gorilla en de dinosaurussen in de spotlights zetten. Kong beschermt Ann in de film en ook op onze wagen”, legt Michaël De Waele uit.

Zenith maakte de haai uit Jaws na, Blozen haalde inspiratie bij Harry Potter. De Anciens sleepten de Titanic tot in de Dendermondse deelgemeente en Bobo maakte een wagen rond Pirates of the Caribbean. Vooraan op de wagen stond Jack Sparrow, in het kraaiennest van zijn zinkende sloep.

De vele toeschouwers genoten van het spektakel. “De wagens waren heel mooi, maar dat niet alleen, er waren ook veel dansgroepen die acts brachten die perfect pasten bij het filmthema op de wagen waar ze bij liepen”, zegt Petra Baert. “Voor mij was het één van de mooiste stoeten die ik al heb gezien”, voegt Steven Vermeiren toe.

Er waren dan wel niet veel witte en paarse bloemen beschikbaar in Nederland, de groepen trokken hun plan met andere kleuren. En het feest ging na het corso gewoon verder. “Heel wat cafés deden iets speciaals”, zegt Dieter Mannaert, voorzitter van het corsocomité. “En we hadden een vipbar aan Huis Cleophas, een braderie op de Potiaulaan en de Sint-Gillislaan en volksspelen in de Veldstraat. Een meer dan geslaagde feestdag.”

Tekst en foto’s Stef Van Overstraeten