In de werkhallen op het Hoogveld in Dendermonde heerst grote bedrijvigheid: de corsogroepen zijn er druk in de weer om alles op tijd klaar te krijgen tegen de Bloemenstoet van morgen zondag. Een probleempje: ze moeten het dit jaar zonder witte en paarse dahlia’s stellen.

Tien grote wagens rijden er mee in het 68ste Bloemencorso, zes in competitie, vier erbuiten. Baasrode Bloemt is er voor het eerst bij. “Wij zijn allemaal lid van carnavalsgroep De Sjikke Stikken”, zegt Sven De Visscher. “Het thema van het corso lag in het verlengde van wat we met carnaval hadden gedaan. We maken onze wagen altijd zelf, in tegenstelling tot vele groepen die er elk jaar een kopen. We hadden een boot, een palingbotter in de carnavalsstoet. Die hebben we nu omgebouwd, zodat we in het thema Filmtoppers met Wikkie De Viking kunnen buitenkomen.”

Maar bloemen steken is iets anders dan carnaval vieren. “In het verleden was ik lid van Blofoyo”, zegt Karin Van Cleemput. “Ik ben nu bij de Sjikke Stikken en ben kandidaat prinses carnaval, maar het corso nemen we er met plezier bij. Ik help graag mee om bloemen te steken op onze piratenboot en hoop dat er elk jaar in Sint-Gillis een wagen uit Baasrode kan meerijden.”

Ook jeugdhuis Zenith komt met een wagen in de stoet en bij de jeugdgroepen is KSA een nieuwe, net als de jeugd van Blozen. De jongeren zijn bijna allemaal kinderen van Blozenleden en ontwierpen voor het eerst een eigen wagen. “De Minions zijn erop te zien”, zegt Tibo Van Wesemael (13). “Op een trap. Het idee was van ons allemaal en we hebben met meerdere jongeren een workshop lassen gevolgd. Onze wagen valt redelijk groot uit, we hebben gelukkig ook wat hulp gehad van de volwassenen.”

Weinig geel

De groepen zijn nog in de weer om alle dahlia’s op hun plaats te krijgen. “Wel met een kleurenprobleem”, zegt Frankie Van Beveren van het corsocomité. “Er zijn geen witte, geen paarse en zeer weinig gele bloemen beschikbaar. De groepen zullen dus creatief moeten zijn.”

Het bloemencorso start morgen zondag om 14 uur aan de sporthal van Sint-Gillis-Dendermonde.

Stef Van Overstraeten