DENDERMONDE – De achtenzestigste bloemencorso maakt van Sint-Gillis-Dendermonde op zondagnamiddag 2 september weer hèt bloemendorp van Vlaanderen.

Samen met de corso van Blankenberge wordt die van Sint-Gillis-Dendermonde beschouwd als de top van de bloemenstoeten. In tegenstelling tot de kustgemeente kan Sint-Gillis na al die jaren echter nog steeds rekenen op wagenbouwers uit de eigen gemeente. Die domineerden trouwens opnieuw de corso aan de kust.

Bijna alle buurten die in 1949 aarzelend de eerste corso bouwden zijn nog steeds van de partij. Van trouw gesproken. Dat de bloemenstoet het zolang uithoudt heeft veel te maken met de grote bezieling en begeestering die het organiserend comité al altijd in het evenement stak. De corso blijft dan ook een belangrijk element in het maatschappelijk weefsel van de Dendermondse deelgemeente.

Filmtoppers

De bloemencorso bezit blijkbaar de eeuwige jeugd. Opnieuw wordt de eigenlijke bloemenstoet trouwens voorafgegaan door een kinder- en jeugdcorso. Ook zij bouwden hun wagens op binnen het jaarthema ,,Filmtoppers’’. Regisseur Bram Buytaert alvast gelukkig met het gekozen thema. “Films nemen jong en oud mee in een wereld van fantasie. Het was de opdracht van de wagenbouwers hetzelfde te doen met honderdduizenden bloemen. Onze droomwereld…’’, herinnert de kunstzinnige stoetenbouwer die professioneel decors ontwierp voor bijvoorbeeld Eurodisney en Tomorrowland aan de opdracht. Binnen het thema vonden de negen wagenbouwers alvast voldoende inspiratie om een heerlijk en feeëriek bloemencorso te bouwen. De zwaarste opdracht voor regisseur Buytaert was het enthousiasme van Baasrode Bloemt, KWB Centrum, Gebuurtebond Otterstraat, Wonderland, Jeugdhuis Zenith, Oscar Romero College, Blozen, de Anciens en BOBO ietwat te temperen. Samen kneedden zij een stevige corso.

De regisseur weet dat de kleurrijke muziek- en showgroepen net zoals bij de voorbije edities ook nu weer verwondering en bewondering zullen wekken. Zoals de 800.000 kleurrijke dahlia’s komen die korpsen traditioneel vooral uit Nederland. (huae)

De bloemencorso vertrekt zondag om 14 uur aan het sportcomplex aan de Van Langenhovestraat.