In de Denderbellestraat in Sint-Gillis hebben de Vier Heemskinderen van 2018 gerepeteerd voor hun rit op het Peird tijdens het Bloemencorso. “Het is een eer om dit te mogen doen.”

Elk jaar vaardigt een school of een vereniging vier kinderen af die op de rug van het ros zitten op de eerste zondag van september. Deze keer komen de jonge ruiters uit de Heilig Hartschool. Lotte Van den Broeck (11), Silas Van de Velde (10), Zoë Philips (9) en Nette Hiel (9) zijn de uitverkorenen. “Het is toch telkens nieuw voor de kinderen”, zegt Tony Callaerts van de Orde der Stalhouders. “Niet iedereen is geneigd om zo hoog lang te blijven zitten. Deze kinderen hebben op school al enkele proeven moeten doen en dat maakt wel een verschil. Oefenen is ook nodig om hen te leren dat ze als het paard steigert hun hellebaard moeten opzij steken. Ook dat lukt al aardig.”

De Heemskinderen zijn klaar om zondag te schitteren. “We hebben een goed uitzicht van hierboven”, zegt Silas. “Bang om er een tijdje op te zitten zijn we niet”, vult Zoë aan. “Het is vooral een eer om het te mogen doen. We zijn nog altijd zeer blij dat we uitgekozen zijn”, zegt Lotte.

Nieuwe schoenen

De dragers werden ook in de watten gelegd, zij kregen nieuwe schoenen van de Orde. En het paard zelf straalt weer, want kunstenaar Staf Vinck restaureerde het hoofd. (svov)

svov