De eerste zondag van september zullen de straten van Sint-Gillis weer gehuld zijn in bloemenpracht. Met dit jaar zelfs extra wagens, een ander parcours en filmtoppers als thema. Ondanks het warme weer van de afgelopen weken zullen er genoeg bloemen zijn voor elke corsogroep.

Het bloemencorso is populairder dan ooit. Dubbel zoveel wagens als vorig jaar zullen te zien zijn in de 68ste editie van het bloemenfeest. Negen corsogroepen doen mee aan de bloemenstoet op zondag 2 september. Het thema is dit jaar filmtoppers. “Zij maken elk een wagen en ook het winnende ontwerp van de wedstrijd op het Oscar Romerocollege rijdt mee in het corso”, zegt Dieter Mannaert, voorzitter het corsocomité. “Jeugdhuis Zenith zal voor het eerst in jaren ook weer een wagen maken. Er is ook een groep uit Baasrode die zal tonen wat ze in haar mars heeft.”

Het thema is dit jaar erg breed en dat is ook te zien aan de filmtoppers die de groepen uitkozen. Dat gaat van Wickie De Viking over Titanic tot Pirates of the Caribbean.

Geen sproeiverbod in Nederland

“De droogte vormt voor de dahlia’s trouwens geen probleem”, zegt Frankie Van Beveren van het corsocomité. “Ze worden veelal in Nederland gekocht en daar hebben ze tot nu mogen sproeien. De oogst is dus niet kleiner dan anders en de prijzen zijn voor de hittegolven vastgelegd. Het is dus niet zo dat de groepen dieper in de zakken zullen moeten tasten.”

Ook ze koel houden zodra ze in de werkhal zijn, is niet echt nodig. “Als we ze in de koelkast zouden leggen en nadien blootstellen aan pakweg 30 graden, dan slaan ze bruin uit. Op een koelere plek dan in de volle zon is eigenlijk genoeg. Drogen ze wat uit, dan is dat niet erg.”

Het corso wordt dit jaar dus weer wat groter en ook een beetje anders. “De stoet start om 14 uur en niet meer zoals voordien om 14.30 uur. Omdat er meer wagens zijn en het gevaar bestaat dat de kop en de staart van de stoet elkaar in de straten tegenkomen, hebben we gekozen om twee lussen te maken en voortaan te starten aan de sporthal in de Van Langenhovestraat.”

Stef Van Overstraeten