Bij corsogroep Wonderland zitten ze met de handen in het haar. Hun bloemenoogst zal door de aanhoudende droogte compleet mislukken en dat betekent een verlies van enkele duizenden euro’s. De groep zal nu dahlia’s uit Nederland moeten aankopen.

Normaal staan de dahlia’s nu al meer dan een meter hoog en staan er ongeveer tien mooie gezonde bloemen op elke plant. Op het veld in de Ziekenhuisveldbaan in Lebbeke dat corsogroep Wonderland huurt, is dat helemaal niet zo. “We worden er een beetje moedeloos van”, zegt Michaël De Waele van Wonderland. “Ons bloemenveld is nu al enkele jaren een mooi project, dat geld oplevert. We hebben er alles aan gedaan om de bloemen te laten groeien, maar de hitte van de voorbije weken stak stokken in de wielen.”

Vooral het feit dat er niet gesproeid mocht worden, heeft de telers parten gespeeld. “We hebben gesproeid en hebben citernes gevuld, maar toen sproeien niet meer mocht, zijn we moeten stoppen. Aan de brandweer van Lebbeke hebben we gevraagd of ze op het veld niet eens konden oefenen, maar ook zij mogen niet zomaar water gebruiken. Het zou ook op die manier verspilling zijn, kregen we te horen.”

25.000 bloembollen

In het veld in Lebbeke steken 25.000 bloembollen in de grond. Die kunnen wel hergebruikt worden. “Die gaan enkele jaren mee”, gaat Michaël verder. “We halen ze uit de grond en laten ze in een schimmelvrije omgeving overwinteren. Ze brengen zo’n 300.000 bloemen voort. We hebben er zelf ongeveer 120.000 nodig om onze wagen, die meerijdt in het corso van Blankenberge, te bebloemen. Een week later voor het corso van Sint-Gillis-Dendermonde hebben we er nog eens zoveel nodig. De rest verkopen we aan groepen die meerijden in Loenhout.”

“Nu schatten we het verlies op zo’n 6.000 euro, want we moeten opnieuw bloemen kopen in Nederland. Bovendien is het ontwerp van de wagen gemaakt en daar kunnen we niet meer van afwijken. Maar ik vrees dat we in 2019 daardoor wel een wagen gaan hebben die wat kleiner zal zijn.”

Het bloemencorso van Sint-Gillis vindt plaats op de eerste zondag van september. Stef Van Overstraeten