Eén druk op de knop en confetti alom. Daarmee werd de nieuwe carnavalswerhal op het Hoogveld in Dendermonde zaterdagnamiddag officieel ingehuldigd. Naast de carnavalisten, krijgen ook de wagenbouwers van de bloemencorso en de Fotografische Kring er onderdak. Daarvoor zeggen ze met plezier hun tot de naad versleten vroegere gebouwen vaarwel.

Jarenlang kloegen carnavalisten over hun slechte huisvesting. De werkplaats aan ‘t Hemelken in Sint-Gillis is immers tot de naad versleten, met netten onder het dak om vallende brokstukken op te vangen, insijpelend regenwater en problemen met de elektriciteit. Ook de Baasroodse carnavalisten zaten met de handen in het haar omdat zij van her naar der moesten om wagens onderdak te kunnen geven. En voor de wagenbouwers van de bloemencorso was de huisvesting al niet beter. Hun werkplaats aan de Kerselarenbrugwegel was een regelrecht krot.

Maar dat is nu allemaal verleden tijd. Met veel trots opende schepen van Openbare Gebouwen Leen Dierick (CD&V) zaterdagnamiddag de nieuwe werkhal voor carnavalisten en deelnemers aan de bloemencorso. “Dankzij een samenwerking met intercommunale DDS kunnen we over dit gebouw beschikken”, zegt ze. “In plaats van oude, onveilige sites hebben we nu een nieuw gebouw, dat voldoet aan alle eisen op vlak van grootte en veiligheid. We hebben er voor 260.000 euro aan aanpassingwerken in gedaan om alles in orde te krijgen.”

53.000 euro

De stad betaalt DDS jaarlijks 53.000 euro huurgeld voor de loods. Die verhuurt ze door aan de carnavals- en corsoverenigingen en de Fotografische Kring. Het levert de stad jaarlijks zo’n 9.000 euro op. “Lang niet genoeg om de 53.000 euro te dekken”, zegt Dierick. “Maar we vinden het de moeite waard om in het verenigingsleven te investeren. Carnaval en bloemencorso zijn belangrijk voor onze stad en dus dragen we hen een warm hart toe.”

Lek dak

Bij de carnavalisten en bloemencorso klinken alvast alleen maar positieve geluiden over de verhuis. “Wat een verschil met ‘t Hemelken”, zegt Willy Ophalvens, voorzitter van het Dendermondse carnavalscomité. “We trokken daar onze plan, maar makkelijk was het niet. Ik ging steevast met paraplu naar de werkhal omdat het dak zo lek als een zeef was. Dat attribuut zal ik in de nieuwe hangar alvast niet nodig hebben.”

Ook Dieter Mannaert, voorzitter van de Bloemencorso is tevreden. “Onze wagenbouwers zaten jarenlang aan de Moerstraat en Kerselarenbrugwegel in te kleine en tot de naad versleten loodsen”, zegt hij. “Dat ze nu allemaal samen gaan zitten in een degelijk gebouw, zal niet alleen de groepsgeest ten goede komen, maar ook de toekomst van onze corso.”

Even blij is Fred Scholliers, voorzitter van de Fotografische Kring en Videoclub Ros Beiaard. “Dit is een groot verschil met het lokaal waar we de voorbije jaren samenkwamen”, zegt hij. “Ik ben erg gelukkig met de verhuis.”

De nieuwe werkhal werd alvast ingehuldigd met een gezellige receptie. “De grote opkomst getuigt van het belang van dit project”, aldus burgemeester Piet Buyse (CD&V).

NELE DOOMS