Met een klein hartje was het dat de nieuwe Heemskinderen van Sint-Gillis gisterenavond voor het eerst op de rug van het Peird van Sint-Gillis zaten.

De repetities in de aanloop naar de Bloemencorso begin september, waarbij het Peird zijn opwachting maakt in de stoet, zijn immers zopas gestart. Voor de kinderen was het de eerste keer dat ze op de meer dan vier meter hoge rug van het grote paard zaten. “Wat last hebben van hoogtevrees doet daar geen goed aan”, zegt Milton Baert (8). “Maar na een paar rondjes van het paard, begint het wel te beteren. Al blijft het steigeren wel akelig”. Ook Elienne Saerens (11) en Senna Baert (10) hadden wat tijd nodig om te wennen aan het gevaarte. “Maar tegen september zien we het wel zitten”, zeggen ze vastberaden. Ian Demnati (10) ontbrak op de eerste repetitie omdat hij nog op reis was. Hij werd voor de gelegenheid even vervangen door Maud, die de voorbije jaren wel al enkele keren op het ros zat.

Leder oplappen

“We mogen zeker niet klagen van deze eerste oefening”, zegt Tony Callaerts van de Orde der Stalhouders. “Tegen september zijn deze kinderen er zeker klaar voor. En tegen dan zal ook het Peird zelf weer wat opgelapt zijn. De lederen bekleding laat het momenteel wat afweten door slijtage, maar we passen daar wel een mouw aan. Op langere termijn wacht een grondige restauratie met nieuw leder.” (DND)