De Orde der Stalhouders van het Peirt van Sint-Gillis heeft bekendgemaakt wie dit jaar tijdens het bloemencorso, dat plaatsvindt op de eerste zondag van september, de Vier Heemskinderen zijn. Het Peirt zelf blijkt intussen aan een flinke opknapbeurt toe.

De Dendermondse rugbyclub selecteerde de vier gelukkigen. “Het gaat om Elienne Saerens (11), de broertjes Milton (8) en Senna (10) Baert en Ian Demnati (10)”, zegt Tony Callaerts, voorzitter van de Orde. “Na vier jongens in 2015 en vier meisjes in 2016 gaan we nu dus voor een mix. Hoe we hen zullen uitdossen is nog een verrassing.”

Applaus

Het viertal ziet het zitten. “Of we echt zo lang zullen kunnen stil zitten, zullen we moeten zien”, zeggen Milton en Senna. “Dat zal wel duidelijk worden tijdens de repetities binnenkort.”

“Mijn mama vroeg of ik dat wilde doen, eens op het Peirt van Sint-Gillis zitten, en ik ging meteen akkoord. Alles van zo hoog bekijken zal heel leuk zijn”, denkt Ian.

Elienne is het enige meisje dit jaar. “Ik vind het spannend. Als het paard steigert, gaan we ons goed moeten vasthouden denk ik. Maar dat de mensen dan applaudisseren, zal speciaal zijn.”

Eerst moet er nog wat gerepeteerd en ook gerepareerd worden. “Vooral het leder op het paardenlichaam heeft behoorlijk geleden”, legt Tony Callaerts uit. “De slij tage is zelfs zo erg dat we ervan uitgaan dat dit het laatste corso wordt met het huidige lijf. Een uitdaging voor 2018.” (svov)