De wagenbouwers van de corsogroepen beginnen stilaan aan de afwerking van hun creaties voor het komende Bloemencorso op 3 september. Nieuw dit jaar: drie podia langs het parcours, een vipdorp en de wagen van De Anciens, gemaakt door ex- wagenbouwers uit verschillende groepen die nu samen een team vormen.

Op de 67ste bloemenstoet is het nog een maandje wachten, maar de groepen brengen nu al alles in gereedheid, want eind deze maand trekken ze eerst nog naar het corso in Blankenberge.

Het is de eerste editie voor Bram Buytaert als regisseur en Dieter Mannaert als voorzitter van het corsocomité in Sint-Gillis. “Als voorzitter heb ik als doel om de mensen in Sint-Gillis te verenigen”, zegt Man- naert. “Dat kan vooral door samen te werken met heel veel partners: de handelaars, de verenigingen en de wijkcomités.”

Uiteraard zullen de vaste groepen zich weer tonen in de stoet, maar er zijn ook oudgedienden opgetrommeld en bereid gevonden om een wagen te maken. “De Anciens heet de nieuwe groep. Vroeger waren ze concurrenten omdat ze in verschillende groepen actief waren, maar nu bundelen ze de krachten. Bij ieder van hen zit de passie voor het corso diep in het hart.”

Er komen zes wagens in de stoet, maar dat mogen er bij de komende edities nog wat meer worden. “We stelden een bouwteam aan dat voor extra wagens zal zorgen en vrijwilligers zullen er bloemen op steken. Een immense wereldbol van de hand van dat team opent de stoet.”

Voor het eerst was er dit jaar een ontwerpwedstrijd, samen met het Oscar Romerocollege. “Bij de jeugd zit het talent van de toekomst”, zegt Mannaert. “We willen de wedstrijd regelmatig organiseren en hopen op een langdurige samenwerking met de school zodat er nieuwe instroom is voor onze groepen en voor het grootste evenement van het jaar in Sint-Gillis.”

Drie podia

In de straten zal ook te zien zijn dat er een nieuwe wind waait in de organisatie. Op drie plaatsen langs het parcours komt een podium met festiviteiten en aan Het Huis van Cleophas wordt een vipdorp ingericht.

Stef Van Overstraeten