Het Bloemencorsocomité en de wagenbouwers van Sint-Gillis hebben de laatste rechte lijn richting jaarlijkse Bloemencorso ingezet. Voor het thema ‘Continenten’ haalt iedereen alles uit de kast voor een schitterende stoet, zo blijkt alvast uit de maquettes. Met een eigen bouwteam mikt het comité bovendien op een verdere groei van de corso.

De 67ste bloemencorso moet het dit jaar worden, maar met een nieuwe voorzitter, Dieter Mannaert, waait ook een nieuwe wind doorheen het corsocomité en de corso zelf. Dat zorgt voor een aantal nieuwigheden binnen de organisatie.

Mensen verenigen

Mannaert draait al veertig jaar mee in de corso, maar is aan zijn eerste jaar als voorzitter bezig. “En daarbij heb ik één doel”, zegt hij. “Hoog houden wat altijd al zo belangrijk was voor de corso en waarvoor hij is opgericht: mensen verenigen. Dat moet in de toekomst nog meer gebeuren door samenwerking met verenigingen, wijkcomités, handelaars,…”

De vaste waarden blijven natuurlijk de wagenbouwers. Zonder hen geen bloemenstoet. Maar ook hier dient zich een nieuwigheid aan. De corso kan rekenen op een nieuwe groep: ‘De Anciens’. Dat zijn een aantal ex-wagenbouwers, lid van de Vriendenkring Bloemencorso. Vroeger waren ze misschien concurrenten, nu hebben ze elkaar gevonden en slaan ze de handen in elkaar om de draad van wagens bouwen weer op te nemen. “De Anciens zijn een voorbeeld van hoe diep de passie voor de corso in het hart van velen van ons zit”, zegt Mannaert.

Zes groepen

De Anciens brengt het aantal groepen op dit ogenblik op zes. De wagenbouwers stellen deze weken alles in het werk om prachtige bloemenwagens te bouwen.

“Maar het rekensommetje van zes, zette ons wel aan het denken”, zegt Mannaert. “Voor een geslaagde stoet mogen er best nog meer wagens zijn. Daarom zijn we gestart met een bouwteam. Een groep handige en gedreven mannen is bereid om in te staan voor de productie van enkele extra wagens. Zij zorgen, onder leiding van Bram Buytaert, voor de constructies. Vrijwilligers vragen we om die het weekend voor de corso te bebloemen.”

De openingswagen van de bloemencorso zal alvast van de hand van dat nieuwe bouwteam zijn. Een gigantische wereldbol die alle continenten toont, wordt uitgewerkt. Ook het continent Europa wordt door het bouwteam in beeld gebracht.

Wedstrijd

“Eén van de wagens is het resultaat van een geslaagde wedstrijd in samenwerking met het Oscar Romerocollege van Dendermonde”, zegt Mannaert. “Leerlingen kregen de kans een bloemenwagen te ontwerpen en daar kwamen mooie dingen uit, zoals het winnend ontwerp rond Oceanië. Hopelijk is dit de start van een langdurige succesvolle samenwerking met de school.”

Ook de randanimatie van de bloemencorso ondergaat een facelift. Er komen podia en extra festiviteiten ter hoogte van de bank Belfius, café De Sixtijn en op de Potiaulaan. Aan het Huis van Cleophas komt een vipdorp. Een rommelmarkt zal zich situeren op de Burgemeester Potiaulaan en in de Vijfde Januaristraat. De Potiaulaan biedt bovendien ook plaats voor braderie en animatie, net als op de Sint-Gillislaan tussen de Breestraat en de Jozef van Bogaertstraat. Tijdens en na het corso is daar ook muziek voorzien.

De Bloemencorso vindt plaats op zondag 3 september. NELE DOOMS