Zes corsosteden uit Vlaanderen en Nederland hebben een internationale promotiecampagne gelanceerd om hun bloemencorso te promoten.

Sinds 2013 zijn Loenhout, Ternat, Wommelgem, Sint-Gillis-Dendermonde en Blankenberge opgenomen in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Sindsdien is er een sterke samenwerking tussen de steden en het Nederlandse Zundert op vlak van erfgoedzorg.

De Blankenbergse regisseurs Jan en Hans Vanquathem haalden de carversbeurs van enkele jaren geleden onder het stof en lanceerden de Alles-voor-Stoeten-beurs die afgelopen weekend honderden geïnteresseerden verwelkomden in de loods van North Sea Boating. “Eenmalig? Misschien. Het was hoe dan ook een succes”, klinkt het.

Een eerste stap in die promotie is de lancering van de website www.bloemencorso.eu. Daarop worden de verschillende corso’s voorgesteld. Naast de Vlaamse worden ook de Nederlandse beschreven. “Je vindt er verder een kalender met alle data en een link naar de afzonderlijke websites”, legt Miranda Eyting van Corsief uit. “Met deze communicatiestrategie willen we het corso- fenomeen bij een breder publiek bekend maken”

Van elke corsostad werd een postkaart gemaakt met een typische, uitnodigende foto van de stoet. De postkaarten werden in hoge oplage gedrukt en tussen de zes steden onderling uitgewisseld. Ze worden verder ruim verspreid bij onder meer toeristische diensten, erfgoedcellen, provincies, bibliotheken en musea. De kaarten moeten geïnteresseerden aanzetten om ook de corso’s in de andere partnersteden te gaan bezoeken.

Tijdens de Blankenbergse Paravangfeesten, op zondag 6 augustus, zal er weer een corsodorp zijn waarin de verschillende steden podiumboot Victorine bebloemen onder de noemer Erfgoed in de Bloemen.

Jason Wittevrongel