Het bloemencorso-comité is afgelopen weekend gestart met workshops rond de bloemenwagens. Ze doen dat om een nieuwe wind door het comité te laten waaien en vers bloed aan te trekken.

Nog niet zo lang geleden werd aangekondigd dat drie groepen gingen stoppen met de bloemencorso. “Intussen hebben we alweer enkele nieuwe enthousiastelingen en groepen die willen leren hoe ze een wagen moeten maken en daarom hebben we beslist deze workshops te houden,” aldus corso-regisseur Bram Buytaert.

De eerste van in totaal een zestal workshops werd dit weekend gehouden. Het was meteen ook een hele belangrijke, want op de agenda stonden de schetsen voor de maquette van de wagens die in september door de straten van Sint-Gillis zullen paraderen. “Het thema is dit jaar continenten,” licht Bram al een tipje van de sluier.

Het maken van een corsowagen is niet eenvoudig, en daarom waren deze workshops absoluut nodig. “Het is nu ongeveer 66 jaar geleden dat er nog workshops werden gehouden. Hoog tijd dus”, klinkt het.

Na de schetsenworkshop volgt natuurlijk de maquettebouw zelf, het lassen van de wagen en zoveel meer. In augustus zou er dan een workshop komen over de afwerking, het steken van de bloemen op de wagen. Want ook dat is niet zo vanzelfsprekend. “Er zijn heel veel technieken”, legt Bram uit. “Die kan je niet vinden op het internet of in boeken Ze moeten echt door ervaringsdeskundigen gedemonstreerd worden.”

Het is vooral ook de bedoeling om het corso-comité een nieuw elan te geven. “Enkele grote groepen zijn gestopt en zullen geen wagen meer maken. Maar we hebben wel gemerkt dat sommige leden van die groepen zijn die wel nog willen verder doen, maar niet genoeg ervaring hebben. De lessen moeten hen daarbij helpen. We hopen er tegelijk ook nieuwe leden mee aan te trekken en dat blijkt ook te lukken.”

Verrassend genoeg tonen ook heel wat jongeren interesse.

“Een wagen bouw je niet alleen”, benadrukt Bram.”Je moet kunnen rekenen op vrienden, familie en kennissen. Zonder hen kan je er ook echt onmogelijk aan beginnen. Ook sponsors zijn essentieel.”

Het comité hoopt dat met de workshops de interesse nog meer aangewakkerd wordt. Ze zijn het Gildenhuis in Sint-Gillis dankbaar omdat de workshops er kunnen plaatsvinden.

De volgende workshop vindt plaats op 13 mei in de gebouwen van het comité in de Moerstraat. Die zal gaan over het lassen van 3D-figuren. Iedereen is welkom.

Info kan je vinden op www.bloemencorso.be Bram Buytaert – KOEN BATEN